Editie 2016

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Overheidsorganisatie van het Jaar 2016!

Maandag 14 november 2016 is in de Ridderzaal bekend gemaakt dat de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2016 gewonnen heeft! Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is binnen Veiligheidsregio Nederland zeer vernieuwend. Van oorsprong is het een conservatieve organisatie met een complexe opgave. Ondanks deze opgaven zijn er grote veranderingen doorgevoerd in de organisatie die echt vernieuwend zijn. De directe inbreng voor werknemers vanaf de werkvloer, de ontwikkeling van kleinere en snellere brandweervoertuigen en big data sturing om zo snel mogelijk bij calamiteiten ter plaatse te zijn zijn zeer positief. Daarnaast heeft de veiligheidsregio een ambitieuze visie voor de toekomst die zich richt op het aanpassen van de organisatie op veranderingen in de maatschappij. Samen met de omgeving zet de Veiligheidsregio zich in om de veiligheid van de burger zo goed mogelijk te garanderen!

Dit jaar zijn er 246 unieke organisaties genomineerd als Beste Overheidsorganisatie van het Jaar. Naast de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond streden de Dienst Uitvoering Onderwijs en de gemeente Leeuwarden ook om de titel Overheidsorganisatie van het Jaar 2016. Hierover was de jury ook zeer te spreken.

Gemeente Leeuwarden

De inzending van Leeuwarden was ontzettend goed, misschien wel de beste die de jury gekregen heeft dit jaar. De gemeente Leeuwarden is heel goed georganiseerd en heeft een divers landschap aan taken. Ondanks dat heeft de gemeente enorme veranderingen doorgemaakt en is zij zelfs gekozen tot European Cultural Capital van 2018! De betrokkenheid van het toegewijde personeelsleden bij het werkbezoek was enorm. Medewerkers zijn trots om bij de gemeente Leeuwarden te werken en zetten zich zichtbaar in voor verbetering en verandering in de gemeente.

Dienst Uitvoering en Onderwijs

DUO werkt echt aan opvallend goede dienstverlening. Vanuit leidinggevenden wordt er veel ruimte gegeven aan werknemers om zich te ontwikkelen. De invoering van Customer Journey Mining om alle stappen van dienstverlening in kaart te brengen en te professionaliseren is indrukwekkend. Bedrijfsbreed is agile werken zeer goed ingevoerd bij DUO. Daarnaast zijn de klantgerichtheid en de klanttevredenheidscijfers van DUO prijzenswaardig. DUO combineert met enorme bevlogenheid innovatie en technologie om samen met de klant lerend te ontwikkelen.

Lees hier de overwegingen van de Jury in het Juryrapport Lees hier

Ben je niet aanwezig geweest op 14 november maar wil de de avond wel graag terugkijken? Of wil je de sfeer nog een keer proeven? Klik dan hier!

Over de Verkiezing

De verkiezing van de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) in samenwerking met Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), ICT Uitvoeringsorganisatie (ICTU), Interprovinciaal Overleg (IPO), Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING),Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging voor Bestuurskunde (VB) en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Overheidsawards op 14 november aanstaande in de Ridderzaal in Den Haag.

Over de jury

Behalve voorzitter Jan van Zanen bestaat de jury uit Tjark Tjin-A-Tsoi, (directeur-generaal van het CBS en winnaar van de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2015) en Souhail Chaghouani (Jonge Ambtenaar van het Jaar 2016.) De overige juryleden zijn: Eric Jongmans (directeur Waterschap Rivierenland), Annet van Schreven (provinciesecretaris Drenthe), Erik Gerritsen (secretaris-generaal ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Paulien Pistor gemeentesecretaris Eindhoven), Paul ’t Hart (hoogleraar departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap Universiteit Utrecht, decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en voorzitter Vereniging voor Bestuurskunde).

Wil je meer zien van de finalisten? Bekijk hieronder de filmpjes!

Een impressie van de avond

 


Nieuwsbericht 5 september 2016

De beste tien inzendingen voor de Verkiezing Overheidsorganisatie van het Jaar zijn bekend!

De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en de prestaties van de overheidsorganisaties. Het is enorm inspirerend om de inzendingen te mogen lezen en beoordelen. Wat is de overheid divers, wat staan organisaties toch voor complexe, belangrijke en mooie opgaven. Na de longlist heeft de jury de inzendingen van de organisaties nog een keer besproken en langs de verschillende criteria gehouden. Uiteindelijk mogen deze tien organisaties enorm trots zijn dat ze op de shortlist staan, gefeliciteerd!

Van 19 t/m 26 september gaat de jury nog in overleg om de drie finalisten te selecteren. Op 26 september worden deze naar buiten gebracht! Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen. Met de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar stimuleert de Vereniging voor OverheidsManagement en haar partners de dialoog over en met de verschillende overheidsorganisaties over de prestaties en opgaven binnen de publiek sector. De gehele longlist van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2016 is inmiddels uitgenodigd voor een leerbijeenkomst over de inzendingen en opbrengsten van de overheidsorganisaties op 12 oktober 2016 te Utrecht.


Nieuwsbericht 23 augustus 2016

Longlist Verkiezing Beste Overheidorganisatie van het Jaar 2016 bekend!

Onderstaande organisaties feliciteren wij met een plek op de longlist voor de felbegeerde prijs Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2016! De komende week gaat de jury hard aan de slag voor een selectie naar de beste tien organisaties. Deze worden op maandag 5 september bekend gemaakt!