Editie 2014

  

Jeugdbescherming Regio Amsterdam

Beste OverheidsOrganisatie van het Jaar 2014!   

Op 27 januari 2015 zijn in De Ridderzaal in Den Haag de jaarlijkse Overheidsawards 2014 uitgereikt. De prijzen die werden uitgereikt zijn gericht op bijzondere prestaties in de publieke sector. Als onderdeel van deze avond organiseerde de VOM in samenwerking met haar partners de Verkiezing Beste OverheidsOrganisatie van het Jaar. Tijdens de feestelijke avond maakte Liesbeth Spies de winnaar bekend: Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Bestuursvoorzitter Erik Gerritsen nam namens zijn organisatie de prijs in ontvangst. Van harte proficiat!

Bekijk het intro filmpje:

De jury over de winnaar: "Jeugdbescherming Regio Amsterdam heeft met veel lef en gedrevenheid een diepgaande verandering van haar werkwijze en cultuur doorgevoerd. Passie, trots en professionaliteit zijn in deze organisatie mooi verbonden. Dit heeft geleid tot een spectaculaire prestatieverbetering en een grote stijging in het welbevinden en de beroepstrots van de staf. En dat in een taakomgeving die grimmig, aangrijpend en taai is. Het succes is geboekt door eigentijdse mobilisatie van 'bottom-up'  leervermogen vanuit de professionals. Deze verandering heeft ervoor gezorgd dat de organisatie substantieel goedkoper is geworden en de kwaliteit van haar functioneren enorm is verbeterd."

Waar rekenen wij onze overheidsorganisaties op af? Wat maakt een overheidsorganisatie goed, of zelfs de beste van allemaal? Onze jury, bestaande uit Arjan van Gils (gemeentesecretaris Amsterdam), Wybren Jorritsma (Jonge Ambtenaar van het Jaar 2013-2014), Paul 't Hart (hoogleraar departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap Universiteit Utrecht, Paulien Pistor (gemeentesecretaris Eindhoven), Leon van Halder (Secretaris-generaal Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, OverheidsManager van het Jaar 2013), Annet van Schreven (provinciesecretaris Drenthe), Liesbeth Spies (waarnemend burgemeester Stichtse Vecht), en Eric Jongmans (Secretaris-directeur Waterschap Rivierenland), formuleerde de volgende criteria: missiegedrevenheid, effectiviteit, kostenbewustzijn, betrouwbaarheid, deskundigheid, openheid, leervermogen, goed werkgeverschap, veerkracht en maatschappelijke betrokkenheid. Lees hier het juryrapport

Meer dan 100 inzendingen kregen we binnen bij Bureau VOM. Uit de shortlist van 10 organisaties werden uiteindelijk 4 finalisten genomineerd. Alle vier de finalisten hebben de jury in een bijzonder interessant werkbezoek een inkijkje gegeven in de eigen organisatie.

Wij willen alle organisaties die hebben meegedaan bedanken. Dat er zoveel inzenders waren, laat zien hoeveel organisaties trots zijn op het werk wat ze verzetten. Dat ze ermee naar buiten willen treden, zich erin willen verbeteren. Werken aan onze samenleving is een complexe opgave: het handhaven van wetten, het verbeteren van publieke dienstverlening, het scheppen van de randvoorwaarden voor onze welvaart -  en dit alles voor een zo laag mogelijke prijs. We hopen dat alle inzenders - in het bijzonder de vier finalisten - alleen al door hun deelname de eigen organisatie beter hebben leren kennen.             

 

   

Bekijk hier de video's van alle genomineerden:

 

Een impressie van de avond

 

Wij organiseren deze verkiezing in samenwerking met de volgende partners:


Heb je op- of aanmerkingen of verbeteringen voor de Verkiezing Beste OverheidsOrganisatie van het Jaar? Wil je meedoen of meedenken met de organisatie van de Verkiezing? Wil je meedenken met de VOM en alle partners? Voor vragen en meer informatie kun je Lydia-José, Nick en Maarten e-mailen naar aanmelden@overheidsorganisatievanhetjaar.nl